Masszázs

A rendszeres masszázs jóval több, mint afféle luxus. Inkább egy befektetés magunkba, befektetés a saját egészségünkbe. Ez bizony az egészséges életmódhoz való elkötelezettség egyik fokmérője.  

Nemcsak a lelkünknek tesz jót, fellazítja a feszes, görcsös izmokat, ezáltal megszünteti a fájdalmakat, javítja a testtartást, enyhítheti a migrénes fejfájást is.  

Bizonyított, hogy a rendszeres masszázs növeli az ízületi mozgástartományt és a hajlékonyságot, javítja az izomtónust. Ráadásul csökkenti a regenerálódáshoz szükséges időt sérülések esetén. 

Masszázs hatására a hajszálerek (kapillárisok) aktivizálódnak, vérbőség keletkezik, emelkedik a bőr hőmérséklete, olyan kémiai anyagok termelődnek (hisztamin és bradikinin), amelyeknek értágító hatásuk van, ezáltal élénkül a vér- és nyirokkeringés. Ez a szövetek jobb táplálásához vezet, felgyorsul a sejtek anyagcseréje is, így az oxigén könnyebben eljut a sejtekhez, szervekhez, gyorsabban távoznak a salakanyagok, méregtelenítő hatású, és erősíti az immunrendszert. Javul a bőr rugalmassága, tónusa, csökkenthető a cellulit felhalmozódása, csökken a bőr alatti szövetrendszer esetleges sorvadása, jobb a krémek és hatóanyagok felszívódási képessége. 

Endorfint szabadít fel, ami boldogságérzetet okoz, csökkenti a mindennapi kimerültséget és a stresszt, tehát a masszázs nagyon jó hatással lehet a kedélyállapotunkra, hangulatunkra, enyhíti a depressziót és az idegfeszültséget is. 

Munkám során fontos szempont, hogy kiváló minőségű anyagokkal dolgozzak, és az adott panaszoknak megfelelő specifikus krémekkel segítsem a probléma megoldását.

Mélyszöveti masszázs: Erőteljes masszázsforma, mely hatékony segítség lehet például sérülések, betegségek vagy az ülőmunka által okozott krónikus fájdalom kezelésében, deréktáji, háti és nyaki izmok lazításában. Erősebben dolgozza meg az izmokat, mint más masszázsfajták, ezáltal eléri a mélyebben fekvő szöveteket is. Rendszerint nagyon hasonló mozdulatokból áll, mint a svéd masszázs, csak jóval mélyebb és erőteljesebb a nyomás, a feszülő vagy fájdalmas területre koncentrálva. A letapadt szövetek (pl. krónikus izomfeszülés vagy sérülés következtében alakulhatnak ki) akadályozhatják a rendes vérkeringést, és fájdalmat, korlátozott mozgást, gyulladást okozhatnak. A mélyszöveti masszázs feltöri ezeket a letapadt részeket, hogy megszüntesse a fájdalmat. A masszázs e típusa többnyire egy specifikus problémára fókuszál.

Frissítő masszázs: Egy igen kellemes módszer az izmok, a bőr és a vérkeringés felfrissítésére, ezáltal a betegségek megelőzésére vagy a rehabilitáció serkentésére. Intenzitása egyénre szabott, de erőteljes, dinamikus masszázsfajta. Feloldja az izomfeszültséget, helyreállítja a vérkeringést, fokozza a szövetek oxigenizációját, ezáltal ellensúlyozza a testben lévő feszültséget, stresszes állapotot. Bizonyos mértékig pótolja az aktív mozgást, ezért mozgásszegény életmódot folytatók számára kimondottan ajánlott.

Relaxáló masszázs: Hosszú simító mozdulatokkal végzett nyugtató, lazító masszázs. Igény szerint erőteljesebb fogásokkal átmozgatva a mélyebb rétegeket is.

Aromaolajos masszázs: kiegészítője lehet bármelyik masszázsfajtának.

Kismama masszázs: Terhesség és szoptatás ideje alatt is nagy segítség lehet a duzzadt végtagok, vagy a fájó derék illetve háti szakasz masszázsa.

Sportmasszázs: A masszőri tevékenység az éves edzésterv bármelyik szakaszába beilleszthető. Célja az edzés vagy verseny előtti felkészítés, a fizikai aktivitás utáni frissítés és lazítás – a fáradtságérzet megszüntetése és az izomláz megelőzése, sérülés esetén a rehabilitáció serkentése.

Nyirokmasszázs (kézi): A masszázs normalizálja a folyadék egyensúlyt, amely által hatékonyabb lesz az immunvédekezés. A kötőszöveti rétegből a nagy molekulájú anyagokat (mint pl.: fehérjék, toxinok, baktériumok, vírusok, salakanyagok) a nyirokrendszerbe juttatják. Ezért kimondottan ajánlott a folyadékegyensúly megtartására és regenerálására, minden pangásos állapotra (pl. boka duzzanat, lábvizesedés…), terhességi lábödémák kezelésére. Nyirok ödéma esetén ez a manuális nyirokmasszázs a leghatásosabb. Olyan bőrelváltozások esetén, ahol fehérje túltengés áll fenn (mint pl. allergia, égések, megfázások…), segíti a regenerációt. Fogyókúrázóknak segít a bőr rugalmasságának megtartásában, halványíthatók vele a striák. Szigorúan tilos azonban minden olyan betegség esetén, ahol a nyirokkeringés által elfertőződés keletkezhet (pl. akudt gyulladások, friss trombózis, pajzsmirigy túlműködés, asztma, daganatos megbetegedés, legyengült lázas állapot).

Cellulit/Narancsbőr masszázs: Nyirokmasszázs technikájával kiegészítve végzett technika, mely során alkalmazható még ultrahang kezelés, köpölyözés és test tekercselés is.
A testtekercselés különböző hatásfokú illóolajokkal és krémekkel történik. Ez egy olyan hatékony testkezelés, amelynek kúraszerű alkalmazása méregtelenítő hatású, illetve jelentős körméret csökkenést eredményez.

Gyógymasszázs: Kórkép esetén az orvosi vizsgálatok alapján – orvos utasítására diagnózis alapján – végzett masszázs. Cél a fájdalom ördögi körének megszakítása, a szövetek lokális (helyi) keringésének javítása, a szöveti anyagcsere és oxigenizáció fokozása, az izomtónus normalizálása (petyhüdt izom esetén tonizálása, túlfeszült izomtónus lazítása), a szervezet általános állapotának javítása. A fájdalom ellen az izmok úgy védekeznek, hogy a fájdalmat kiváltó mozgást blokkolják, melynek következtében befeszülnek. A feszes izmok között az erek nyomás alá kerülnek, ami által beszűkülnek és a környező szövetekben oxigén- és tápanyag-ellátási zavar lép fel, így felhalmozódik az anyagcsere termék, amely fokozza a fájdalmat, ezzel tovább fokozva az izomfeszültséget. A masszázs segítségével ezt próbáljuk meg oldani. Az alábbi betegségek esetén azonban nem javasolt masszázskezelésen való részvétel: Szív-, és keringési betegségek, szívinfarktus után fél éven belül, szívelégtelenség, gyógyszeres terápiára nem reagáló magas vérnyomás, kezeletlen magas vérnyomás, visszérgyulladás, pajzsmirigy túlműködés, epilepszia, sclerosis multiplex, mozgásszervi megbetegedés gyulladásos fázisa, csontritkulás, inkontinentia (széklet-, viezelettartás részleges, vagy teljes zavara), leukémia, vérzékenység, vérhigító szedése, menstruáció első napjai, daganatos megbetegedés után 5 évig, de azt követően is egyéni mérlegelés alapján, fertőző betegségek, nyílt sebek-, sérülések, fertőző bőrbetegségek, helyi bőrelváltozások (bőrsérülés, bőrbetegség), lázas állapot, terhesség első és utolsó hónapja, gyulladásos állapotok, heveny reumatikus folyamatok, érszűkület, visszeresség esetén alsó végtagokat nem szabad, vérzékenység, véralvadásgátló tabletta szedése mellett óvatosság szükséges, súlyos leromlott állapot vagy idős beteg, ittas vagy drogos állapot.